Spelen met spanning



Beste ###USER_firstname###,

 

Na een enerverende zomer van tegen grenzen aanlopen, grenzen verleggen, grenzen stellen en meebewegen kun je wel zeggen dat ik het spelen met spanning aan den lijve ondervonden heb. De kunst is natuurlijk om iedere keer weer te zorgen dat de spanning geen kramp wordt, maar dat zij kan stromen. Precies op dat moment wordt het ook weer leuk.

Grappig genoeg zeiden verschillende klanten afgelopen week onafhankelijk van elkaar tegen mij: 'ik vind het heel erg spannend, maar ik vind het ook leuk.' Dat is precies de omstandigheid waarin we kunnen leren. Geweldig om een afdelingshoofd met een buitengewoon lastige uitdaging dwars door zijn comfortzone te zien stappen waardoor er ook iets gebeurt met de spanning op zijn afdeling.

Wat zijn jouw ervaringen met spanning en spelen met spanning? Ik ben benieuwd en hoor graag van je!

 

Hartelijke en herfstige groet,

 

Margret van Paassen

 


Wat zegt Leon de Caluwé over spanning?

 

Spanning blijkt ook een belangrijke rol in het recente gedachtegoed van Leon de Caluwé te spelen. Zo zegt hij in een interview:

‘We moeten niet altijd willen kiezen. We moeten juist leren omgaan met paradoxen en spanningen leren hanteren in plaats van het altijd op willen lossen. Niet kiezen voor één van de polen, maar proberen contrastrijk te kijken. Het zijn juist de paradoxen die organisaties tot leven brengen. En het fascinerende is dat sommige mensen die paradoxen heel duidelijk zien en anderen zien ze helemaal niet. De vraag is hoe we dit laatste kunnen verbeteren.’

De Caluwé komt tot een zelfde conclusie als ik in mijn boek ‘Aandacht in interactie’ en ik deel de vraag die hij aan het einde stelt. Met die vraag wil ik in de masterclass aan de slag. Met als belangrijke thema's contrastrijk kijken, het omgaan met paradoxen en je verhouden in spanningsvelden .

 

Masterclass 'Spelen met spanning -
tussen organiseren en laten ontstaan'

 

In februari 2016 gaat de eerste Masterclass van start in samen werking met de SchoolvoorCoaching rondom drie kernthema's uit mijn boek. 

 

Doel

  • Oog krijgen voor organisatiedilemma’s en paradoxen en leren laveren in spanningsvelden.
  • Het leren uithouden en onderzoeken van tegenstellingen, waardoor je nieuwe perspectieven kunt ontdekken en de spanning productief kunt maken.
  • Ontdekken waar je zelf in gevangen zit en hoe je steeds meer een vrije speler kunt worden.

 

Doelgroep

Voor ervaren team- en organisatiecoaches, afdelingshoofden, teamleiders en  projectmanagers die tegen de grenzen aanlopen van een oplossings- en resultaatgerichte benadering en die een bijdrage willen leveren aan rijker organiseren.


Drie kernthema's

  • Het venster open houden             - contrastrijk waarnemen
  • De weerbarstigheid koesteren       - de potentie van de plek der moeite
  • Rijker organiseren                       - de spanning productief maken


Interesse? Meer info?

Voor een uitvoerige beschrijving van de masterclass zie de website van de SchoolvoorCoaching. Heb je vragen, bel of mail me dan even.

 

 

Hoe kan een capabele topmanager de plank mis slaan?


Dit artikel, gepubliceerd eind juni op www.managementsite.nl , leidde tot reuring en een boeiende discussie.

 

Buigen of barsten?

 

Hoe kan het dat iemand als Louise Gunning, die een geweldige staat van dienst heeft met als kernkwaliteit het vermogen om partijen met uiteenlopende opvattingen bij elkaar te brengen, tijdens de Maagdenhuisbezetting zowel haar grip als verbinding verliest en als regentesk en autoritair wordt afgeserveerd? De kloof die ontstaan was tussen docenten en studenten enerzijds en Gunning als bestuurder anderzijds bleek onoverbrugbaar en leidde uiteindelijk tot haar aftreden.


Een vergelijkbare situatie is ontstaan bij de Nationale Politie, waar twee jaar geleden Gerard Bouman de leiding nam voor de grootste reorganisatie uit de geschiedenis van de publieke sector, waarbij hij de woorden sprak: Gerard Bouman faalt niet. Hij heeft dan al een aantal succesvolle reorganisaties achter de rug en staat bekend om zijn daadkracht, onverschrokkenheid en onconventionele aanpak, maar ook om zijn botheid en hardheid. De spanning tussen het politiepersoneel en de korpsleiding na twee jaar is op een hoogtepunt aangekomen. Wordt het buigen of barsten? Lees verder

 

 

Spanning in de liefde....

 

Vijfjarenplan


Ik hou van jou. Hou jij van wat niet kan.
Hou jij van je capaciteiten, ik van je gebreken.
Jij van je trots, en ik van hoe die zacht kan breken
in mijn armen. Jij van je moed. Ik van je zwakte
   nu en dan.

Hou jij van de toekomst. Ik van wat voorbij is gegaan.
Hou jij van de honderd levens die je wilde leven.
Ik hou van dat ene dat is overgebleven
en van hoe je daarom zo ver weg kunt zijn dicht
   tegen me aan.

Ik hou van wat is. Jij van wat zou.
Hou jij van mij. Ik hou van jou.


- Herman de Coninck